image 0 02 05 5520df98dbe0d247fdaa62e1eeec69e5eeebcd8252c2199993ee0bd0c8479810 VU Vinovu, malom mjestu nedaleko Unešića, i ove je godine, u subotu 1. listopada, svečano proslavljen blagdan svetoga Vinka Paulskoga. Ujedno je proslavljena i četrdeseta obljetnica blagoslova zavjetne kapelice sv. Vinka koju je 1974. izgradio g. Ivan Grbeša.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik Nevesta fra Mile Marović, a koncelebrirao je fra Marko Mrše. Pjevanje su animirale sestre iz Splita. Poslije svete mise nastupio je KUD Naši korijeni iz Kljaka.

 

 

 

Povijest izgradnje kapelice opisala je prigodom 35. obljetnice s. Zdravka Milić u glasilu naše Provincije – BlagoVjesnik, br. 1/2011. Tekst donosimo u cijelosti.

SVETI VINKO U DALMATINSKOM KRŠU

Ljubimo Boga, ljubimo Boga! Ali neka to bude uz umor naših ruku, neka to bude u znoju našega lica! (sveti Vinko)

Upravo takva ljubav prema Bogu zrcali se u životu čovjeka težaka iz Dalmatinske zagore.

Život, prečesto tvrđi od sivoga kamena kojim taj kraj obiluje, nije pokolebao vjeru. Štoviše, vjera bijaše izvor snage u životnim teškoćama.

Takvu ljubav i vjeru imao je i Ivan Grbeša zvani Jakovetić iz Vinova Donjeg, sela u šibenskom zaleđu. Budući da je njegov sin jedinac Mate bio krhkoga zdravlja, Ivan je morao uzdržavati i njega i njegovu obitelj. O njegovoj dobroti, marljivosti i snalažljivosti s ponosom pripovijedaju nevjesta Ana i unuk Ante. Nije bilo lako, kazuju, jer škrta zemlja uzimaše sve, a davaše malo.

Vjerujem da je sveti Vinko, koji je i sam iz iskustva znao kako zna biti teška borba brojne obitelji za koru kruha, baš zbog toga i izabrao ovaj kršni kraj i Ivana Grbešu, da baš on u svom kraju napravi kapelicu posvećenu u čast njemu – zaštitniku siromaha.

Od osmero djece, petero je »anđela« koje je Gospodin uzeo k sebi ubrzo nakon rođenja.

Nakon smrti sina Vinka, Ivan ga je često sanjao. Vinko, koji je umro 1939., već šest mjeseci nakon rođenja, u snu je zamolio oca da mu napravi kapelicu. Zbog skromnih materijalnih mogućnosti, Ivan je tek 1971. uspio skupiti novac i otići u Općinu kupiti teren na kojemu će sagraditi kapelicu. Snovi su prestali čim je Ivan, zajedno s dječacima iz susjedstva, među kojima je bio i njegov unuk Ante koji nam sve ovo pripovijeda, poravnao teren.

Kapelica svetoga Vinka bijaše napravljena po Ivanovoj zamisli, po njegovu nacrtu, i njegovim skromnim materijalnim sredstvima, ali i uz pomoć susjeda koji su dobrovoljno pomagali kod radova. Mala kapela na Unčacu kod Ljubokika sa zvonikom na preslicu i s ovalnim krovom, koji u ono vrijeme i s ondašnjim skromnim građevinskim sredstvima nije bilo lako napraviti, izgrađena je 1974., a blagoslovljena 2. svibnja 1976. godine. Blagoslovu je prisustvovao brojni puk iz Vinova i okolnih mjesta, a došle su i sestre milosrdnice iz Splita koje su, kako u Glasu koncila piše pokojni don Zdenko Bralić, »izrazile svoju radost i čestitale graditelju na njegovu maru oko promicanja Božje slave preko štovanja njihovoga Utemeljitelja«.

Kuda je sve, tražeći sliku svetoga Vinka i pokoju informaciju o tome tko je svetac čije ime nosi njegov »anđeo« koji traži da se kapela podigne u čast njegova zaštitnika, Ivan prošao; na koliko je vrata pokucao i kojim je sve stazama morao proći da bi došao do sestara milosrdnica u Splitu, nije nam poznato, ali znamo da je baš Ivanovo kucanje otvorilo vrata dalmatinskoga krša našem svetom Vinku.

Sestre milosrdnice su za ovu kapelicu darovale vrlo lijepu sliku svetoga Vinka, ulje na platnu, koja prikazuje svetoga Vinka s nahočadi, dok su u pozadini dvije sestre milosrdnice koje njeguju bolesne. Danas je, nažalost, slika poprilično oštećena. Osim slike, za ovu prigodu sestre su napravile i darovale barjak s likom svetoga Vinka, također ulje na platnu, te potrebno liturgijsko ruho za slavljenje svete mise.

Svake godine o svetkovini svetoga Vinka (točnije u subotu najbližu blagdanu) u ovoj se kapelici slavi sveta misa na koju dođe veći broj mještana, rodbine i prijatelja, sada već pokojnoga Ivana. Da bi se to ostvarilo danas o tome brigu vode Ivanova nevjesta i unuk koji ne žele da se prekine ono što je Ivan započeo i za što je tolike godine živio.

Hvala svetom Vinku, hvala Ivanu za upornost bez koje ove male kapelice ne bi bilo. Nije nam poznato postoji li još igdje u Hrvatskoj kapelica ili crkva podignuta u čast našem Utemeljitelju.

A zaslužio je sv. Vinko daleko više.

 

 

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje