sinjvinOve godine proslava sv. Vinka u našem samostanu u Sinju nastavila se na proslavu obljetnice 300 godina krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske. Toj velikoj proslavi prethodila je trodnevnica s bogatim duhovnim programom koji je uključivao svečano zavjetovanje braće franjevaca, pobožnost križnoga puta na Gradu te bdijenje uoči proslave. Sjećajući se događaja iz prošlosti, vjere naroda, zahvalnosti i žive povezanosti s prisutnošću Gospe koja ne zaboravlja one koji je zazovu, ta ista vjera je progovarala i ovih dana, zazivajući „Gospođu u bijelom“ da prođe i danas našim gradom i domovima i ispuni nas svojim mirom i utjehom.

Obnovljenim zanosom i vjerom, u našem samostanu smo se, također, trodnevnicom pripremali i sjećali našeg utemeljitelja sv. Vinka. Prvi dan trodnevnice predvodio je fra Lukica Vojković koji je kroz meditaciju zajedno s nama molio i razmišljao o poniznosti kao glavnoj kreposti sv. Vinka i podlozi njegova djelovanja. Drugi dan trodnevnice vodio je naš novi župnik fra Perica Maslać predočavajući nam konkretnost siromaštva koje ne mora uvijek biti materijalno već vrlo često duhovno. Posvijestio nam je da je Godina milosrđa posebna prilika oživljavanja i osuvremenjivanja Vinkove karizme. Treći dan priprave predvodio je fra Antonio Mravak koji je naglasio kako je važno imati djetinje srce, raditi na osobnosti, odnosima , zajedništvu, kako bi onda sve ono što radimo i činimo bilo blagoslovljeno i zadobilo pravu vrijednost u Božjim očima.

Na samu svetkovinu sv. Vinka svečanu svetu misu predvodio je gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Petar Klapež, zajedno s fra Mirom Ančićem i bogoslovom Ivanom Odrljinom. Gvardijan se osvrnuo na proslavu krunjenja Gospe Sinjske te na njezin zagovor i poseban pogled milosti na Cetinski kraj u kojem ima veliki broj svećenika i redovnica od kojih najviše sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Kao što je živ spomen na Gospu i njezin zagovor, živa je i karizma sv. Vinka po velikom broju sestara koje su prepoznale svoj poziv u okrilju pogleda Majke od Milosti. Propovjednik je povezao sv. Vinka i njegovo djelovanje s aktualnim papom Franjom i njegovim, uvijek iznova ponavljanim, poticajima na svim razinama o vršenju milosrđa prema siromasima i onima koji su najpotrebniji i na rubu društva. Papi Franji je jako važna i vrijedna i potrebna karizma sv. Vinka za današnje vrijeme i današnjeg čovjeka.

Čuo je sv. Vinko, molitvu u zajedništvu, da nam udijeli svoju pronicljivost, svoj duh poniznosti, vjeru u providnost i ljubav prema onima koji su najpotrebniji, kako bismo danas mogli biti milosrdni ne na riječima, nego utjelovljeno milosrdni prema svakom čovjeku koji na bilo koji način vapi za milosrđem. (smv)

01.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje