IMG 7870U živopisnom marijanskom svetištu Vepric, 10. rujna 2016. održan je godišnji susret sestara – Dan Provincije prigodom Godine milosrđa. Na susretu se okupilo osamdesetak sestara iz gotovo svih krajeva Provincije, a pridružile su nam se i tri sestre milosrdnice iz Trevisa u Italiji koje trenutno borave u našoj zajednici u Splitu.

Na početku susreta pozdravio nas je don Mijo Šurlin, upravitelj Svetišta, i izrazio srdačnu dobrodošlicu, a potom nam je provincijalna glavarica s. M. Radoslava Kevo uputila svoju riječ. Istaknula je da smo se u Vepricu, u jubilejskoj godini Božjeg milosrđa okupile da kao jedna redovnička zajednica, kao jedna obitelj, »iskusimo ljubav Boga koji tješi, oprašta i ulijeva nadu« (usp. Lice milosrđa, 3). Poželjela je da se pomirene s Bogom i međusobno, prepustimo vodstvu Duha Svetoga i, premda oslabljenih snaga, kročimo u budućnost radosno i pouzdano, s puno gorljivosti u služenju, naviještanju i djelovanju. Na kraju je pozvala okupljene sestre: Prođimo danas kroz sveta vrata, u poniznosti i ljubavi, zajedničkim žarom molimo Gospodina snagu za istinsko i proročko služenje i djelovanje. U duhu poniznosti, zahvaljujmo za sve ono što u zajednici i po zajednici primamo i doživljavamo te preispitajmo čine i odluke koji nisu služili rastu i svjedočenju te se za njih iskreno pokajmo.

Pripravu za svetu ispovijed vodio je don Alojzije Bavčević, duhovnik Svetišta, a u 11 sati započela je svečana procesija sa svijećama od kapelice do špilje gdje je svetu misu predslavio fra Kristian Stipanović, župnik i gvardijan u Imotskom, u zajedništvu s don Antom Žderićem i don Antom Kelavom.

Fra Kristian se u propovijedi osvrnuo na misna čitanja svetkovine Navještenja Gospodinova i istaknuo da Bog uvijek šalje svoje glasnike i poziva nas da vršimo njegovu volju. Promišljajući o pozivu zaključio je da je on uvijek trajan odaziv jer uvijek iznova treba dolaziti i govoriti: Evo dolazim! Pozvao nas je da se upitamo zašto smo u Vepricu, zašto smo u zajednici u kojoj jesmo i naglasio da smo pozvani upoznati što je Božja volja za nas, htjeti ono što je Božje i činiti ono što smo spoznali.

Nakon ručka zajedno smo izmolile Deveti čas, a potom je kratku meditaciju održala s. M. Gracijana Gracin. Službeni dio susreta završio je molitvom krunice Božanskoga milosrđa i činom poklonstva Majke Lujze u 15 sati.

Tijekom susreta pjevanje je animirao sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

Ovakvi susreti u radosnom sestarskom ozračju uvijek su nam poticaj da još jednom osluhnemo Božji glas i spremno na njega odgovorimo, uvijek zahvalne za dar poziva i odabranja, kao i pripadnosti svojoj redovničkoj zajednici. (smm)

 

 

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje