jubilarke2016U organizaciji Vrhovne uprave u Lužnici se od 8. do 12. srpnja održala duhovna obnova za sestre koje ove godine slave 10, 15, 20 i 25 godina svojih redovničkih zavjeta. Naravno, naglasak je ipak bio na sestrama koje slave svoj srebrni jubilej – 25 godina od prvog redovničkog zavjetovanja. Skupilo se 13 sestara od kojih je 10 „srebrnih“. Duhovnu obnovu predvodio je don Stjepan Bolkovac, salezijanac.

Na samom početku sestrama jubilarkama se uz iskren pozdrav i dobrodošlicu obratila č. majka Miroslava Bradica koja je zaželjela da dani koji su pred njima budu dani posebne milosti Božje da mogu nanovo osvježene i okrijepljene u duhu, a i po bogatstvu međusobnog susreta i druženja nastaviti svjedočiti Lice Milosrđa kojem su se obećale po svojim redovničkim zavjetima.

Don Stjepan Bolkovac je kroz sedam konferencija zajedno sa sestrama promišljao o redovništvu kao posvećenom životu i životu koji je po Bogu i u Bogu usmjeren prema onima koji su na bilo koji način u potrebi. Kao svijetle likove pronositelja Božjeg lica milosrđa pred sestre je nanovo stavio sv. Vinka i sv. Lujzu na čijim životima i djelovanju naša Družba temelji i svoje. Ipak vrijednost vraćanja u prošlost od sestara traži prepoznavanje tog Lica danas, u ovom vremenu, među današnjim ljudima i po današnjim potrebama. Uz te primjere djelovanja naših utemeljitelja, a u duhu Godine milosrđa don Stjepan je poseban naglasak stavio na življenje redovničkog života kroz zajednicu kojoj sestre pripadaju po vrijednosti svoga zavjetovanja. Zajednica – zajedništvo je ono što uz Božju milost hrani i čuva redovnički poziv. Pred oči sestara stavljao je i naglaske iz pobudnice Radujte se preko koje i papa Franjo poziva sve osobe posvećenog života da svjedoče radost služenja Bogu po posvećenom životu. U raspravi se još dublje ušlo u današnje poteškoće i radosti zajedničkog života u jednoj redovničkoj zajednici i kolika je važnost pojedinačne odgovornosti kako bi takav život uistinu bio svjedočki.

U nedjelju, 10. srpnja, č. Majka je počastila sestre jubilarke zajedno izletom u susjednu Sloveniju, do starog pavlinskog samostana Olimje kojim sada upravljaju franjevci konventualci. Taj samostan danas je poznat kao duhovna oaza za mnogobrojne posjetitelje, a vrijednost mu je i u očuvanju prirodne ljekarne koja je treća najstarija u Europi i koja je i danas poznata po uzgoju ljekovitog bilja i proizvodnji ljekovitih čajeva i likera. Samostanska crkva je poznata kao svetište Majke Božje a posvećena je Uznesenju Marijinu te je stoga Velika Gospa poseban proštenjarski dan za mnogobrojne hodočasnike.

Veliko je bogatstvo ovakvih duhovnih obnova – susreta za one koji otvorena srca teže istinskom svjedočenju jer ta međusobna povezanost i dijeljenje iskustava uz djelovanje Duha Božjega može itekako pomoći za daljnje svjedočenje, radosno življenje posvećenog života u zajednici i zato smo mi sestre jubilarke uistinu zahvalne Vrhovnoj upravi, a na poseban način č. Majci te svim provincijalnim glavaricama što su nam omogućile ovo povlačenje u duhovnu oazu zajedništva. (sad)

 

jubilarke20162

 

09.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje