DVzD1369U našem samostanu svetog Vinka u Splitu, od 17. do 19. lipnja, održane su duhovne vježbe za djevojke. Predvodio ih je don Vedran Torić zajedno sa sestrama M. Martinom, Antonijom i M. Elizabetom. Sudjelovalo je trinaest djevojaka iz Splita i okolice.

Prigodnu meditaciju kao uvod u same duhovne vježbe pod nazivom Moja plodna pustinja – mjesto tišine, molitve i predanja održala je s. M. Elizabeta posvijestivši važnost tišine kao preduvjet da svaka uđe u svoju nutrinu kao i važnost osame u razgovoru s Bogom kroz molitvu, meditaciju i čitanje Svetog pisma. Nakon uvodne meditacije djevojke su sudjelovale na večernjoj molitvi sa sestrama u kapeli i predmolile su krunicu. Nakon večernje molitve, don Vedran Torić predvodio je euharistijsko klanjanje.

U subotu nakon jutarnje molitve i doručka započela su predavanja – razmatranja don Vedrana koji je na primjeru biblijskih žena potaknuo prisutne djevojke na promišljanje o ulozi i važnosti žene u Crkvi, društvu, obitelji... Kroz lik Judite iz Starog zavjeta i grešnici koja je prala Isusu noge iz Novog zavjeta želio je ukazati na prototip svake žene kroz ulogu i značenje Blažene Djevice Marije, naše Majke. Nakon prijepodnevnog razmatranja djevojke su imale mogućnost za ispovijed i osobni razgovor. U podne smo svoju molitvu Gospodinu uputili kroz riječi psalma 27. – Bog mi je svjetlost i spasenje, koga da se bojim. U popodnevnim satima, nakon krunice Božjeg Milosrđa bilo je drugo razmatranje. U 19 sati don Vedran je predslavio svetu misu. U kasnim večernjim satima nakon večere i večernje molitve djevojke su gledale film Uskrsnuće.

U nedjelju smo, budući da je s. M. Martina na službi u župi Svete Obitelji, odlučile otići s djevojkama u tu župu i sudjelovati na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio župnik fra Ivica Martinović.

Nakon svete mise s. Antonija je prigodnom meditacijom Olovka u Božjoj ruci potaknula djevojke na razmišljanje o važnosti našeg postojanja kroz pet stvari za osobni život: 1. Svi smo kao olovke u Božjoj ruci, njegova ruka upravlja nama. 2. Postoji oštrilo koje zadaje bol, ali da nije njega olovka se ne bi mogla formirati. 3. Olovka ima gumicu koja može obrisati pogreške. 4. Važna je srž olovke bez kojeg zadatak olovke ne bi imao smisla. 5. Važno je ostaviti za sobom trag jasan i čitljiv. Nakon klanjanja i molitve u kapeli duhovne vježbe su završile zajedničkim ručkom.

Neka ovi dani duhovnih vježbi svakoj djevojci budu na osobnu korist kako bi svaka od njih mogla svjedočiti živoga Boga tamo gdje jest. Neka budu poput Marije koja je donijela Krista svima i posvjedočila vjeru u Providnost. Zahvaljujemo svim sestrama koje su pratile ove djevojke svojim molitvama prinoseći Bogu njihove živote kako bi se Bog proslavio po njima, kao i onim sestrama koje su bile zaslužne za materijalna dobra koja su također potrebna za život. Neka Bog prati naša nastojanja za dobro, neka nas kroz trenutke tišine i osame dovede bliže sebi, jedinom Putu, Istini i Životu. (sme)

 

 

 

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje