veprickonfU subotu, 4. lipnja, u marijanskom svetištu Vepric održano je tradicionalno hodočašće starijih, nemoćnih i bolesnih koje organizira Udruga sv. Vinka, Konferencija sv. Duje Split kojom predsjeda gđa Jozica Vlahović. I ove godine smo se i mi sestre rado pridružile hodočašću. Ova redovita godišnja hodočašća svojevrsna su zaključna slavlja zajedništva i razmjene dobara tijekom mjesečnih susreta koji se održavaju u kapeli naše Provincijalne kuće u Splitu. Budući da u ovom dijelu Domovine djeluju još konferencije u Otoku, Kaštel Starom, Selcima na Braču bila je to i prigoda da slavimo i to zajedništvo i suradnju.

Na svetkovinu Duhova službeno je zatvorena Godina suradnje u Vinkovskoj obitelji pa je ovo hodočašće poprimio i dodatnu zahvalnu dimenziju i postalo pravo slavlje jedne vinkovske obitelji. S nama su bili i članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Splita, koji su također vođeni željom da dublje zažive Kristovu istinu po duhovnosti sv. Vinka Paulskog.

Na hodočašću je sudjelovalo više od dvjesto osoba, a spremnost i velikodušnost upravitelja svetišta, don Mije Šurlina znatno je doprinijela lakšoj organizaciji.

Svetu misu predslavio je duhovnik Konferencije sv. Duje, don Tomislav Ćubelić. On je naglasio kako postoji netko tko zna za našu patnju. To je Bog. Preko dobrih ljudi, osoba koje vode računa o drugima Bog čini da se Božje i ljudsko umreži u susretima po kojima je doista moguće živjeti. To je Božji put... Patnja je neprotumačiva tvorevina, čovjek je pun pitanja... Božanski sloj patnje kao da je teže shvatiti... Blagdan je Srca Marijina i Crkva nas poziva razmišljati o patnji Marije i Josipa kad su izgubili Isusa. Ne optužuju se međusobno, već traže... I nalaze dijete ondje gdje su ga i odveli na početku njegova života – u hramu. Propovjednik je potaknuo na razmišljanje – gdje danas dovodimo djecu... i koliko je moguće da nam ih padne na pamet tražiti – u crkvi!!! Marija i Josip, premda su živjeli u izuzetno poželjnom braku, nisu bili pošteđeni patnje. I traže rješenje pred Bogom, kod Boga...

Redovito su, pa i ovaj put, na ovakvim susretima oo. isusovci pomoć i pratnja – kroz ministriranje, pričešćivanje, ispovijed, podjelu sakramenta Bolesničkog pomazanja, a pridružio nam se i don Ivan Ćubelić, župnik susjedne župe Kraljice Mira.

Pjevanje na misi animirala je naša s. M. Beatrica Bakić.

Nakon mise svi smo se preselili u veliku svečanu dvoranu. Udruga mladih iz Konferencije sv. Duje – Split s predsjednicom Marijom Mamić pripremila je i izvela vrlo uspješan program s djecom kojima pomažu pri učenju i s kojom se druže tijekom cijele školske godine.

Slavlje zajedništva nastavilo se ručkom koji su članovi Konferencije pripremili za sve prisutne. Zahvaljujući brojnim donatorima koji i sad i tijekom cijele godine prate ovo djelovanje, priveli smo kraju ovo druženje koje je bilo prava duhovna i tjelesna okrepa svima nama!!!

U raju prirode i uređenog svetišta (koje stalno poprima novu dimenziju trajnim dorađivanjima!) u Godini milosrđa doista smo slavili razmjenu duhovnih i tjelesnih djela milosrđa! (smg)

10.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7.00 – Molitva časoslova

7.30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6.30 – Molitva časoslova
6.50 – Sveta misa

ČETVRTAK
7.30 – 18.00 – Euharistijsko klanjanje